Ajnabi - 2009-12-01 19:47:03

Kurczak Tikka
Dla ilu osób: Dla pięciu

Czas przyrządzenia: 30 minut
Opis...
http://grumko.blox.pl/resource/kurczak_tikka_masala.jpg
Potrawa z pakistańskiego i indyjskiego regionu Panjabi. Tikka znaczy fragmenty, kawałki (odnosi się do kurczaka) Potrawa idealna na grilla.

Składniki

    * kurczak kostka 0,5 kg
    * jogurt naturalny 125 ml
    * imbir utarty 1 łyżeczka
    * kolendra mielona 1 łyżeczka
    * papryka ostra 1 łyżeczka
    * czosnek posiekany 1 zabek
    * sok z cytryny 1/2 szt
    * koncentrat pomidorowy 50 g
    * cebula posiekana 50 g
    * olej 60 ml
    * sól do smaku
    * pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia

Przygotuj kurczaka, najlepiej pierś w formie szaszłyków lecz udka czy inne części tez się nadadzą.
Zmieszaj wszystkie skladniki razem, oprócz cebuli i oleju.
Kiedy gotowe, zatop kurczaka w sosie i odłóż do lodówki na 3h do marynowania. Wyłóż cebule na blaszane naczynie i skrop olejem. Ułóż kurczaka na cebuli i piecz w 180 'C przez 25-30 min
Idealne na grilla.


Źródło: http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/kurczak_tikka_2/

preity-love - 2009-12-02 11:46:54

smakowicie wygląda