Kurczak Tikka Dla ilu osób: Dla pięciu
Czas przyrządzenia: 30 minut Opis...
Potrawa z pakistańskiego i indyjskiego regionu Panjabi. Tikka znaczy fragmenty, kawałki (odnosi się do kurczaka) Potrawa idealna na grilla.
Składniki
* kurczak kostka 0,5 kg * jogurt naturalny 125 ml * imbir utarty 1 łyżeczka * kolendra mielona 1 łyżeczka * papryka ostra 1 łyżeczka * czosnek posiekany 1 zabek * sok z cytryny 1/2 szt * koncentrat pomidorowy 50 g * cebula posiekana 50 g * olej 60 ml * sól do smaku * pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
Przygotuj kurczaka, najlepiej pierś w formie szaszłyków lecz udka czy inne części tez się nadadzą. Zmieszaj wszystkie skladniki razem, oprócz cebuli i oleju. Kiedy gotowe, zatop kurczaka w sosie i odłóż do lodówki na 3h do marynowania. Wyłóż cebule na blaszane naczynie i skrop olejem. Ułóż kurczaka na cebuli i piecz w 180 'C przez 25-30 min Idealne na grilla.
Źródło: http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/kurczak_tikka_2/
|