Ladoo
Składniki:
4 szklanki mąki z cieciorki
1 szklanka ghee - klarowane masło
2 szklanki cukru
łyżeczka mielonego kardamonu
pół szklanki migdałów w płatkach zmieszanych z rodzynkami
Ghee rozgrzać na patelni. Stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając. Smażyć aż masa zrobi się brązowa. Pozostawić do wystygnięcia.
Dodać cukier, dobrze wymieszać.
Dodać kardamon i bakalie.
Uformować kulki i podawać.
Besan Ladoo
Składniki:
- 1 i 1/2 kostki masła
(nie śmietankowego)
- 0,5 kg mąki groszkowej
- 1 szklanka fruktozy (ew.cukier)
- 2 małe cukry waniliowe
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- rodzynki
- daktyle
- figi
- orzechy włoskie
Rozpuszczamy masło na wolnym ogniu, nie dopuszczamy do zagotowania. Wsypujemy mąkę i prażymy ok.20-25 min często mieszając (jeśli będzie to zbyt suche można dołożyć jeszcze łyżkę masła). Potem dodajemy cukier waniliowy i wiórki. Prażymy jeszcze 5 min. Na końcu fruktoza, odstawiamy z ognia i wykładamy na tackę posmarowaną wcześniej niewielką ilością oleju.
Można dodać także bakalii (wtedy dodajemy mniejszą ilość fruktozy) albo łyżeczkę kardamonu.
(można samemu zrobić mąkę z grochu. wystarczy zmielić w blenderze suchy groch w połówkach (łuskany), albo cieciorkę, inaczej ciecierzycę, zwaną grochem włoskim)
Źródło
Offline
Ambar
smakowicie wygląda trzeba by było spróbować
Offline