Kurczak Tikka
Dla ilu osób: Dla pięciu
Czas przyrządzenia: 30 minut
Opis...
Potrawa z pakistańskiego i indyjskiego regionu Panjabi. Tikka znaczy fragmenty, kawałki (odnosi się do kurczaka) Potrawa idealna na grilla.
Składniki
* kurczak kostka 0,5 kg
* jogurt naturalny 125 ml
* imbir utarty 1 łyżeczka
* kolendra mielona 1 łyżeczka
* papryka ostra 1 łyżeczka
* czosnek posiekany 1 zabek
* sok z cytryny 1/2 szt
* koncentrat pomidorowy 50 g
* cebula posiekana 50 g
* olej 60 ml
* sól do smaku
* pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia
Przygotuj kurczaka, najlepiej pierś w formie szaszłyków lecz udka czy inne części tez się nadadzą.
Zmieszaj wszystkie skladniki razem, oprócz cebuli i oleju.
Kiedy gotowe, zatop kurczaka w sosie i odłóż do lodówki na 3h do marynowania. Wyłóż cebule na blaszane naczynie i skrop olejem. Ułóż kurczaka na cebuli i piecz w 180 'C przez 25-30 min
Idealne na grilla.
Źródło: http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/kurczak_tikka_2/
Offline
Ambar
smakowicie wygląda
Offline